Bridge op de markt

30 JULI 2017
Men had een mooi tentje geplaatst, tegen de kerk aan, en vast geankerd aan  de historische rode postbus van Bilzen. Dat was nodig, want de wind speelde ons parten. Zelfs de voeten van de tent waren met zandzakjes verzwaard zodat we zeker niet met tent en inboedel zouden wegvliegen. Eigenlijk had men ons oorspronkelijk vergeten en de bridgeclub van deze XL-boekenmarkt geschrapt, maar na enig aandringen van de bestuursleden zag men toch in dat men met deze traditie van jaarlijkse demonstratie van onze denksport niet mocht breken. Dank aan de bibliothecaris Jannie Nyssen.
Zoals jaarlijks daagden verschillende leden op om te kaarten en de toeschouwers warm te maken voor de lessen die in september weer zullen aangevat worden op de campus TISJ in Bilzen onder de deskundige leiding van Jos en Rudi.
Aan één tafel - de A bridgers - hadden Jef, Filip, Monique, Jan en Fons plaatsgenomen. Ze speelden uren aan een stuk door. De B-bridgers zaten aan de andere tafel, waaraan Rudi, Ria, Jos en Marie-Jeanne speelden. Het grote enthousiasme van de spelers werkte aanstekelijk op het publiek van de druk bezochte boekenmarkt. Men staarde eens van ver en naderde dan toch om wat uitleg te vragen. Andere vroegen weer onmiddellijk om uitleg. Vele boeiende gesprekken vloeiden eruit voort en menigeen vulde de zorgvuldig opgestelde briefjes om zich op te geven voor de lessen.
Zo dicht tegen een kerk aan bridgen noopt natuurlijk tot alles correct doen! Toch nog werd er meer gecommuniceerd dan toegestaan, maar dat willen we op deze speciale dag door de mantel der liefde bedekken. Wie eerstdaags nog naar de markt komt afzakken, kan wel eens een verloren bridgekaart ontwaren: door de hevige windvlagen vlogen de kaarten soms meters in het rond, waardoor toch wat kaartspellen naar de prullenmand werden verwezen!
Monique en Jan - moet ik zeggen - doen het goed en stralen enorme vreugde uit in onze club. Jan mag Monique wel niet nerveus maken. Zowel de A-, als de B-bridgers hebben zich goed vermaakt.
Ook de echtgenote van Jef toonde veel belangstelling in de bridgelessen. Zij ziet Jef dikwijls naar onze clubwedstrijden vertrekken. En heel lief - moet ik zeggen -, zei ze me al eens in Bilzen: sinds die bridgelessen zie ik Jef veel minder thuis. Jef heeft hier natuurlijk een groot probleem. Als zijn vrouw ook leert bridgen, dan kan hij weer niet alleen weg en het probleem wordt nog groter als zij het beter gaat kunnen dan Jef.
Deze dag kan je zeer geslaagd noemen, niet alleen door de interesse van de bezoekers, maar ook door de gezelligheid waarmee bridgers met mekaar omgaan. Ineens herinnerde ik me een zomerhitje van weleer van Gerard Cox en begon te neuriën: "'t Is weer voorbij die mooie zomer, die zomer ..."

(tekst: Fons Caubergh | foto's: Jan Wijnants)

Noot: voor meer foto's klik op de titel &
dan op een foto voor een diavoorstelling

Eén en al gezelligheid
Roodkapje op bezoek bij grootmoeder
En maar kaarten...
Bijzondere belangstelling van Viviane!